Componentele unei instalatii fotovoltaice
In ultimii ani, au aparut pe teritoriul tarii noastre foarte multe instalatii fotovoltaice. Exista numeroase astfel de instalatii in mediul rezidential, unde proprietarii de case prefera sa obtina energie electrica in acest fel. Si in lumea afacerilor se folosesc foarte mult aceste sisteme cu panouri fotovoltaice.
Instalatii fotovoltaice: Ce contin aceste instalatii?
Instalatiile fotovoltaice cuprind doua elemente principale. Acestea sunt panourile si invertorul. Panourile fotovoltaice sunt conectate la invertorul instalatiei.
Ele au rolul de a transforma curentul continuu produs de panourile dumneavoastra in curent alternativ, care este el insusi conectat la contorul dumneavoastra de energie electrica.
Principii de baza
Cand vine vorba despre instalatii fotovoltaice, acestea au cateva principii de baza. Si, este cu siguranta important sa le aveti la cunostinta. In ceea ce priveste panourile fotovoltaice, acestea sunt realizate din celule fotovoltaice pe baza de siliciu.
Siliciul este un semiconductor, foloseste energia fotonilor continute in lumina soarelui pentru a produce curent continuu. Aceasta energie electrica este numita „verde”, deoarece productia sa nu emite gaze cu efect de sera.
Invertorul transforma apoi acest curent continuu in curent alternativ, curentul folosit in circuitul electric al caselor noastre. Panourile fotovoltaice produc energie electrica folosind lumina soarelui, nu caldura.
Deci functioneaza foarte bine in regiunile mai reci. Mai mult, aceasta sursa de energie este inepuizabila deoarece sursa ei este soarele. Prin urmare, este deosebit de potrivit pentru nevoile noastre energetice.
1. Panouri fotovoltaice
In cele mai multe cazuri, instalatia dvs. este plasata pe acoperis. Cu toate acestea, exista si alte tipuri de instalare. Panourile dumneavoastra sunt fixate pe o structura metalica si conectate cu cabluri.
Ele transforma energia continuta de lumina soarelui in electricitate datorita efectului fotovoltaic care apare in straturile de siliciu, elementul principal al celulelor fotovoltaice ale panourilor dumneavoastra.
Structurile de montaj (sine, carlige etc.) permit panourilor fotovoltaice sa fie tinute in siguranta la loc, fara a compromite impermeabilizarea acoperisului dumneavoastra si sa reziste la conditiile climatice.
2. Invertorul solar
Invertorul unei instalatii fotovoltaice, situat in general in apropierea panoului electric. Acesta transforma curentul continuu produs de panourile dumneavoastra in curent alternativ pentru a va permite sa alimentati diferitele dispozitive electrice.
Deoarece aceasta activitate genereaza caldura, cel mai bine este sa il amplasati intr-un loc racoros, cum ar fi garajul sau subsolul cladirii. Invertorul vine intotdeauna cu un intrerupator pentru a va proteja de riscul de electrocutare.
Curele: Compenseaza pierderile de productie
Panourile solare si invertorul sunt principalele elemente ale unei instalatii fotovoltaice. Pentru ca aceste elemente sa functioneze optim, este necesara asamblarea panourilor in lanturi, sau „siruri”, conectate la un invertor. Aceasta metoda evita conectarea fiecarui panou la propriul invertor.
De fapt, sirurile panoului permit ca toata tensiunea sa fie trimisa la un singur invertor. Prin urmare, tensiunea este optimizata. Numarul de panouri care pot fi conectate in lant este determinat de diferiti factori:
- Puterea maxima a sirului panoului nu poate depasi o anumita proportie din puterea maxima de intrare a invertorului.
- Tensiunea maxima a sirului panoului nu poate depasi tensiunea maxima admisa de cel mai slab element care alcatuieste circuitul de curent continuu.
- Calea pe care o parcurge curentul intre panouri si invertor poate fi o sursa de pierderi de productie in cazul unei zone de umbra. Intr-adevar, deoarece tensiunea sirului depinde de tensiunea celui mai slab element, o zona de umbra pe un panou va afecta intregul sir de panouri.
- Fiecare sir de panouri va fi realizat vertical sau orizontal, pentru a minimiza impactul zonelor de umbra asupra intregii instalatii.