joi , mai 30 2024
Breaking News

Operatie Strabism

Exista optiuni alternative pentru o operatie strabism?

Persoanele care au strabism au ochii incrucisati iar pentru corectarea acestui defect al vederii poate fi necesara o operatie strabism. Practic, in aceasta situatie un ochi le este orientat spre o directie in timp ce celalalt ochi este orientat spre o directie diferita.

In cazul persoanelor care nu au strabism, muschii (6 muschi) care controleaza miscarea ochilor indruma ochii spre aceiasi directie, lucrand impreuna in acest sens. Cand vine vorba despre persoanele cu strabism, muschii nu lucreaza impreuna. Din acest motiv ochii nu au aceiasi aliniere (aceiasi pozitie).

Exista persoane care doresc sa afle daca exista o clasificare a strabismului. Ei bine, clasificarea este facuta in functie de directia de aliniere a ochiului. Exista astfel esotropie (intoarcere spre interior), exotropie (intoarcere spre exterior) hipotropie (cotitura in jos) si hipertropie (rotire in sus).

Operatie strabism sau alte optiuni de tratament

In mod evident, nu toate persoanele care sunt diagnosticate cu aest defect al vederii isi doresc sa urmeze o operatie strabism. Acesti paienti si-ar dori sa trateze strabismul intr-un alt mod. Vom prezenta in continuare toate optiunile disponibile de tratament.

1. Ochelari de vedere sau lentile de contact

Ochelarii de vedere sau lentilele de contact li se recomanda pacientilor cu erori de refractie necorectate. Cu lentilele corective, ochii vor avea nevoie de mai putin efort de focalizare si pot ramane drepti. Acesti ochelari le sunt recomandati pacientilor cu strabism dupa un control oftalmologic amanuntit.

2. Lentile cu prisma

Acestea sunt lentile speciale care pot curba lumina care intra in ochi. Sunt deosebit de eficiente pentru ca ajuta la reducerea cantitatii de intoarcere pe care ochiul trebuie sa le faca pentru a privi obiectele.

3. Tratamente ortoptice (exercitii pentru ochi)

Operatie StrabismIn momentul in care discutam despre tratamente ortopedice ne referim la exercitii pentru ochi. Acestea este posibil sa functioneze asupra unor tipuri de strabism, in special asupra insuficientei de convergenta (o forma de exotropie).

4. Medicamente

Cand vine vorba despre medicamente pentru tratarea acestei afectiuni ne referim la picaturi pentru ochi sau unguente. De asemenea, injectiile cu toxina botulina de tip A (cum ar fi Botox) pot slabi un muschi ocular hiperactiv. Aceste tratamente pot fi utilizate cu sau in locul unei interventii chirurgicale, in functie de situatia pacientului.

5. Chirurgia muschilor oculari

Interventia chirurgicala modifica lungimea sau pozitia muschilor oculari, astfel incat ochii sa fie aliniati corect. Aceasta se efectueaza sub anestezie generala cu cusaturi solubile. Uneori, adultilor li se ofera o interventie chirurgicala reglabila pentru strabism, in care pozitiile muschilor ochilor sunt ajustate dupa operatie.

Ce urmeaza dupa tratamentul pentru strabism?

Pacientul va trebui viziteze medicul pentru urmarirea tratamentului, pentru a vedea daca pacientul a raspuns la tratamente si pentru a face ajustari, daca este necesar. In cazul copiilor cu strabism, daca afectiunea este surprinsa la timp si tratata corespunzator, poate avea ca rezultat o vedere excelenta si o perceptie a profunzimii si poate proteja impotriva pierderii vederii.

Ce se poate intampla daca strabismul nu este tratat?

Unii oameni cred in ceea ce priveste copiii ca vor depasi strabismul sau ca se va imbunatati singur. De fapt insa, acest defect al vederii se poate agrava daca nu este tratat.

Daca ochii nu sunt aliniati corespunzator, pot rezulta urmatoarele:

  • Ochi lenes (amliopie) sau vedere slaba permanenta in ochiul intors. Cand ochii privesc in directii diferite, creierul primeste doua imagini. Pentru a evita vederea dubla, creierul poate ignora imaginea de la ochiul intors, ceea ce duce la o dezvoltare slaba a vederii in acel ochi.
  • Vedere incetosata, care poate afecta performanta la scoala si la locul de munca, precum si bucuria de hobby-uri si activitati de petrecere a timpului liber.
  • Oboseala ochilor
  • Oboseala.
  • Dureri de cap.
  • Viziune dubla
  • Vedere tridimensionala (3-D) slaba.

De asemenea, este posibil ca, prin nediagnosticarea strabismului, o problema grava (cum ar fi o tumoare pe creier care cauzeaza afectiunea) sa fie trecuta cu vederea.

Check Also

Clinica Stomatologica Brasov

Clinica Stomatologica Brasov

Clinica Stomatologica Brasov Tineti coont de avantajele oferiote de o Clinica Stomatologica Brasov. O astfel …

Close