Care sunt cauzele bolii tratata de specialistii in parodontologie Brasov?
Medicii specializati in Parodontologie Brasov trateaza in special parodontita. Aceasta este o afectiune inflamatorie a tesuturilor care sustin dintii, aici fiind incluse atat gingiile cat si osul alveolar si ligamentele dentare.
Este important sa stiti ca aceasta boala poate sa fie provocata de mai multi factori, iar in randurile care urmeaza puteti afla despre ce este vorba. Va recomandam sa cititi pana la final deoarece, este vorba despre o boala care poate afecta dantura, iar acest lucru va poate provoca mari neplaceri.
Cauzele bolii tratata de specialistii in parodontologie Brasov
De ce sa alegeti Parodontologie Brasov? Cel mai simplu spus, este ca parodontita este intotdeauna cauzata de acumularea de bacterii sub forma de placa dentara. O gura sanatoasa este colonizata de peste 700 de specii diferite de bacterii, dintre care majoritatea sunt complet inofensive si traiesc in armonie cu „gazda” lor.
Dar atunci cand nu ne curatam dintii suficient de bine, depunerile bacteriene se acumuleaza langa gingii, formand o placa bacteriana.
Acest lucru creeaza conditiile pentru ca bacteriile mai periculoase sa infloreasca. Drept urmare, apararea naturala a organismului este compromisa.
Daca aceasta placa bacteriana care este moale, nu este indepartata prin periaj, in ea se depun minerale si se formeaza un depozit dur pe dinte numit tartru. Prezenta tartrului incurajeaza cresterea placii bacteriene spre radacinile dintilor.
Aceasta duce la o slabire a atasarii radacinii de gingie si la crearea unui spatiu numit buzunar parodontal. Acest spatiu se afla intre dinte si gingie.
Acest buzunar este un loc ideal pentru ca bacteriile daunatoare sa se adune si sa se inmulteasca, ceea ce conduce boala inainte, deoarece bacteriile elibereaza toxine care declanseaza si mai mult mecanismele de aparare ale organismului.
Severitatea si viteza cu care progreseaza parodontoza depind de factori precum:
- Numarul si tipul de bacterii prezente.
- Puterea apararii unui individ.
- Prezenta sau absenta factorilor de risc (de exemplu fumatul, diabetul).
- Factori genetici.
- Anumite tipuri de medicamente.
De exemplu, cu cat bacteriile sunt mai agresive si cu cat raspunsul imunitar al pacientului este mai slab, astfel ca boala va fi mai activa. Iar daca pacientul este fumator sau are diabet zaharat, apararea organismului poate fi slabita ceea ce poate accelera procesul de imbolnavire.
Parodontologie Brasov – Unele medicamente cum ar fi agentii antihipertensivi sau vasodilatatori si imunoterapia, pot afecta raspunsul inflamator la placa si pot face pacientii mai susceptibili la gingivita.
Dar este foarte important sa ne amintim ca, fara acumularea placii bacteriene, parodontita nu va aparea.
Ce pot face pentru a preveni parodontita?
Daca veti intreba vreodata un specialist in parodontologie cum sa procedati pentru a preveni aceasta boala, veti afla cum se previne aceasta. Inflamatia gingiilor nu este nici normala, nici inevitabila. Bolile gingiilor gingivita si parodontita pot fi prevenite prin ingrijirea dintilor si gingiilor.
Acest lucru consta in adoptarea de bune obiceiuri in igiena orala si efectuarea periodica a controalelor profesionale (cel putin o data pe an).
Elementele de baza ale unei bune igieni orale sunt mai multe la numar. Spalarea pe dinti de cel putin doua ori pe zi, timp de cel putin doua minute, folosind o periuta de dinti manuala sau electrica va poate ajuta sa preveniti aceasta boala.
De asemenea, curatati intre dinti cel putin o data pe zi folosind perii interdentare (cunoscute si sub denumirea de perii interproximale) si ata dentara daca golurile sunt prea mici pentru perii.
Poate fi necesar sa utilizati perii de dimensiuni diferite pentru goluri de dimensiuni diferite. Aceasta curatare interdentara trebuie facuta inainte de a va spala pe dinti.
Dupa ce va spalati pe dinti, se poate folosi apa de gura antiseptica, deoarece pot preveni acumularea placii pana la 12 ore. Apa de gura cu clorhexidina este cea mai eficienta, dar are unele efecte secundare, cum ar fi colorarea dintilor, limba neagra, modificarea gustului, si uneori, eroziunea tesuturilor moi ale gurii.
Apa de gura cu clorhexidina este recomandata a fi folosita timp de maximum doua saptamani. Intrebati medicul dentist specializat in parodontologie Brasov daca ar trebui sa folositi o apa de gura si care ar fi potrivita pentru situatia dvs.