marți , aprilie 23 2024
Breaking News

Bitum Asfalt

Ce caracteristici are un bitum asfalt?

Adesea auzim persoane care cand discuta despre bitum asfalt, considera ca de fapt bitumul este asfaltul. Datorita lipsei de informatii, oamenii au o conceptie gresita despre ceea ce este bitumul si ceea ce este asfaltul. In randurile care urmeaza vom discuta atat despre bitum cat si despre asfalt.

Va promitem ca puteti afla si ce este bitumul, si ce este asfaltul dar si ce caracteristici importante are bitumul.

Pentru ca atunci cand se discuta despre bitum si despre asfalt sa aveti cat mai multe cunostinte, este recomandat sa cititi acest articol. In urmatoarele cateva minute, veti obtine infirmatii de baza si despre bitum si despre asfalt.

Ce este bitum asfalt?

Bitumul este un material vascos, de culoare neagra si este de asemenea lipicios. Acesta este un material folosit in special in constructii pentru a acoperi suprafetele de asfalt. Acest material se obtine din reziduurile de petrol (in urma extragerii petrolului brut) dar poate fi gasit in natura sub forma de gudron.

Bitumul este considerat a fi unul dintre cele mai importante materiale de constructii si este folosit in mod special cu scopul de a crea straturi de suprafata pentru drumuri, acoperisuri si impermeabilizari.

Ce este asfaltul?

Asadar, ati putut observa in randurile anterioare despre bitum asfalt, ca bitumul este una dintre partile componente ale asfaltului. Asadar, pentru a fabrica asfaltul este nevoie de agregate minerale, iar acestea sunt nisipul si pietrisul.

Bitum AsfaltEste nevoie si de un liant care datorita proprietatilor sale adezive sa tina legate impreuna aceste agregate. Ei bine, aici intervine bitumul, care este liantul perfect datorita proprietatilor sale adezive, pentru a fi folosit in fabricarea asfaltului.

Agregatele minerale, impreuna cu liantul (bitumul) se amesteca la o temperatura cuprinsa undeva la 150 – 180 de grade Celsius. Se obtine astfel asfaltul, care este un amestec omogen. Acesta este ulterior turnat peste suprafata pregatita de asfaltare, si este compactat pentru a oferi suprafata neteda.

Caracteristicile bitumului

Cand vine vorba despre bitum asfalt, trebuie mentionat faptul ca acest material are foarte multe caracteristici deosebit de importante. Tocmai datorita acestor caracteristici ale sale este folosit in atat de multe domenii de activitate.

De exemplu, are proprietati adezive, motiv datorita caruia este considerat a fi liantul perfect pentru a fi utilizat in fabricarea asfaltului. De aceea vedem asfalt peste tot in jurul nostru in zilele noastre (strazile din localitati, drumurile nationale, autostrazile, parcarile asfaltate, curtile asfaltate, etc.).

O alta caracteristica foarte importanta a bitumului este aceea ca este un material impermeabil la apa. Acest lucru il face un material ideal pentru constructia de acoperiri impermeabile si hidroizolante.

Datorita acestei caracteristici bitumul este folosit pentru construirea drumurilor, dar si pentru proiecte si lucrari de hidroizolatii ale cladirilor.

Rezistenta bitumului la temperaturile extreme reprezinta de asemenea o alta caracteristica foarte importanta a acestui material. Se poate vedea faptul ca vara asfaltul nu este afectat de temperaturile foarte mari, iar iarna nu este afectat de temperaturile extrem de scazute.

Bitumul face fata insa cu succes acestor temperaturi si in celelalte aplicatii in care este utilizat. Nici cand este folosit pentru hidroizolatii, nu este afectat de temperaturile meteorologice foarte mari sau foarte scazute.

In plus, este un despre bitum asfalt mai mentionam ca este material care poate fi modificat chimic pentru ca proprietatile sale sa fie schimbate. In constructia asfaltului de exemplu, bitumului ii poate fi adaugat cauciucul, care ajuta la cresterea elasticitatii sale.

Check Also

Gletuire Pereti Si Tavane Brasov

Gletuire Pereti Si Tavane Brasov

Ce trebuie sa stim despre gletuire pereti si tavane Brasov? Persoanele care isi renoveaza locuintele, …

Close