Ce trebuie luat in considerare pentru executarea unor foraje geotermice?
Multi proprietari de case se informeaza cu privire la executarea unor foraje geotermice. Acestia se gandesc din ce in ce mai des la instalarea unei pompe de caldura geotermale. Veti afla in continuarea acestui articol informatii atat despre astfel de foraje, cat si despre pompele de caldura.
Foraje geotermice: Ce sunt acestea?
In ceea ce priveste forajele geotermice, acestea constau in forarea unor puturi adanci. Scopul executarii acestor foraje este acela de a ajunge la resursele geotermale care se regasesc sub scoarta termala. Aceste resurse sunt apa dar si caldura. Este nevoie de executia unor astfel de foraje geotermice pentru instalarea pompelor de caldura geotermale.
Aceste pompe sunt deosebit de eficiente intrucat extrag caldura din pamant, pe care o transfera in casele oamenilor pentru a furniza caldura iarna. In schimb, aceste pompe de caldura geotermale pot sa folosite si pentru a furniza aer rece pentru a racori casa pe timpul verii.
Executarea forajelor geotermice
Avand in vedere importanta unei pompe de caldura geotermale, este evidenta importanta unor foraje geotermice. Avand in vedere amploarea lucrarilor necesare pentru instalarea unei pompe de caldura geotermale, exista cateva consideratii importante inainte de instalare. Vom discuta despre acestea in cele ce urmeaza:
1. Pregatirea locului de foraj
Inainte de a instala forajele pompei de caldura, este important sa ne amintim ca procesul aduce inevitabil unele perturbari in zona. Prin urmare, ar trebui sa fiti pregatit pentru potentialele lucrari de deconstructie necesare pentru a acorda acces la instalatia de foraj si sa anticipati lucrarile de constructie ulterioare pentru refacerea santierului.
2. Evaluarea conditiilor terenului
Efectuarea unui studiu geologic este importanta pentru intelegerea conditiilor solului si a caracteristicilor transferului de caldura. Este necesar acest studiu si pentru a descoperi potentiale mine, conducte de canalizare sau conducte de gaz.
3. Distanta dintre foraje
Pentru proiectele care implica mai multe foraje geotermice, mentinerea unei distante de 5 pana la 6 m intre foraje previne interferentele si permite solului sa-si recupereze caldura.
4. Consideratii de dimensionare si eficienta
Performanta gaurii se bazeaza pe factori precum conditiile geologice, conductivitatea termica, eficienta sistemului de distributie a incalzirii si cererea de caldura a cladirii. Dimensionarea atenta si evaluarea eficientei sunt importante pentru a determina adancimea necesara a forajului.
De exemplu, o casa de dimensiuni medii care necesita o gaura de foraj de 100 m, se poate astepta la 4 kW de caldura extractabila pentru a satisface cerintele lor de incalzire.
Executia forajelor geotermice
In primul rand, este important sa aveti la cunostinta faptul ca executia forajelor geotermice pentru instalarea pompelor de caldura geotermale, nu este un proiect de bricolaj. Mai simplu spus, nu va puteti ocupa pe cont propriu de o astfel de lucrare. Aveti nevoie de ajutorul unei firme de specialitate.
De exemplu, va puteti orienta spre o firma care este autorizata pentru a executa astfel de lucrari.
In plus, firma are personal calificat si foarte bine instruit pentru executarea unor asemenea foraje. Mai mult decat atat, o astfel de firma dispune si de echipamente si utilaje necesare pentru astfel de lucrari.
Foraje Geotermice – Asadar, forajele geotermice sunt extrem de importante pentru ca reprezinta o necesitate in vederea instalarii pompelor de caldura geotermale. De aceea, trebuie sa alegeti o firma de specialitate care sa execute lucrarile de forare. O firma autorizata are angajati calificati, experimentati si echipamente si utilaje specifice acestei activitati.